- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
De keuze tussen traagschuim en koudschuim lijkt soms best lastig. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk de verschillen tussen beide materialen te kennen. Er zijn veel matrassen op de markt van koudschuim, traagschuim of een combinatie van deze twee. Jaren geleden was het verschil redelijk gemakkelijk te duiden. Koudschuim was stevig en traagschuim vormde zich geheel naar het lichaam, waardoor er een slaapsysteem zonder drukpunten ontstond. Tegenwoordig is er wel degelijk een nuance nodig op deze visie, aangezien er veel koudschuim varianten zijn gekomen die vele malen soepeler zijn dan de eerste originele versie.
Los van de hardheid is de werking van koudschuim of traagschuim matrassen compleet verschillend. Het materiaal koudschuim is actief en het materiaal traagschuim passief. Als je een koudschuim afdeklaag of kern belast, heeft het materiaal de neiging om te proberen terug naar boven te komen. Als de belasting te hoog is lukt dat niet en blijft het ingedeukt. Traagschuim daarentegen laat zich indrukken en neemt dan passief de nieuwe vorm aan. Zeker als de belasting plaatsvindt onder een wat hogere temperatuur, bijvoorbeeld lichaamstemperatuur, laat het materiaal zich probleemloos vormen. Eenmaal gevormd levert het ook geen oppervlaktedruk meer op tussen het schuim en het lichaam.
Doordat het koudschuim matras wat tegendruk geeft, krijg je eerder het gevoel dat je er wat meer op ligt. Bij een traagschuim matras heb je hier eerder het gevoel er echt in te liggen, omdat deze geen tegendruk geeft. Dit heeft ook direct zijn weerslag op de beleving van de temperatuur van het matras. Hoe meer je door een materiaal omsloten wordt, hoe warmer het aanvoelt. Doordat er de laatste jaren veel traagschuim matrassen zijn verkocht, zijn de leveranciers van koudschuim matrassen sterk gaan ontwikkelen op meer comfort in de matraskernen. Hierdoor zijn er momenteel koudschuim matrassen die qua oppervlaktedruk heel dicht bij traagschuim in de buurt komen, maar die qua warmte- en vochtregulatie wel beter scoren. Los van de beleving van de hardheid van een koudschuim of traagschuim matras zit er verschil in de mate waarin je gemakkelijk kunt draaien. Hoe meer je in een matras zit, hoe lastiger draaien en keren is. Om die reden is het in onze ogen prettiger om voor soepel koudschuim te kiezen dan voor een traagschuim matras.
De keuze voor het juiste matras blijft uiteraard heel persoonlijk. Echter, als je ondersteuning en ventilatie wenst en het prettig vindt om gemakkelijk te kunnen draaien in bed, lijkt de keuze vrij gemakkelijk. Kies dan voor een soepele of wat stevigere versie van een koudschuim matras. Heb je het altijd koud in bed, lig je graag wat meer ingesloten en vind je het geen probleem als draaien en keren wat lastiger is? Dan is een traagschuim matras ook een prima keuze. Uiteraard is als men kiest voor een gestoffeerde combinatie er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een mooie en stabiele basismatras met daarop een soepele koudschuim topper. De bovenlaag is dan heerlijk soepel, maar door de stabiele basismatras is draaien en keren geen probleem en is daarmee ook een optimale warmte-/vochtregulatie gewaarborgd.