menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

Mountbattenweg 1
5466 AX Veghel

Alleen op afspraak

Nekpijn na het slapen

Stel je bed samen

Helaas kampen veel mensen met nekpijn na het slapen. Het is een vervelende klacht die diverse oorzaken kan hebben zoals een verkeerde slaaphouding of een ongeschikt hoofdkussen. In deze blog gaan we kijken naar die oorzaken en de mogelijke oplossingen. Lees je mee?

Oorzaken nekpijn na het slapen


Nekpijn na het slapen is een probleem dat vaak voorkomt. Je hebt er ook vast een keer mee te maken gehad: een stijve en/of pijnlijke nek bij het opstaan. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, maar hoe? Hiervoor is het nodig om eerst te kijken naar de mogelijke oorzaken.

Verkeerde (slaap)houding

De grootste boosdoener van nekpijn is een verkeerde (slaap)houding. ‘Slaap’ staat bewust tussen haakjes, omdat niet alleen je slaaphouding invloed heeft, maar ook je werk-/zithouding. Wanneer je overdag bijvoorbeeld langdurig in dezelfde houding aan een bureau zit, is de kans op nekpijn vrij groot. Probeer daarom regelmatig te letten op je houding en loop zo nu en dan even weg van je werkplek.

Nekpijn kan ook pas ’s nachts ontstaan en dan heeft het veelal te maken met een verkeerde slaaphouding. De buikligging is hier een goed voorbeeld van. Als je op je buik ligt, komt er veel spanning op je rug en nek, omdat je hoofd naar links of rechts gedraaid is. Hierdoor wordt je nek extra belast, met nekpijn als mogelijk gevolg.

Ongeschikt hoofdkussen

Ook een verkeerd hoofdkussen kan er voor zorgen dat je ’s ochtends wakker wordt met nekpijn. Een hoofdkussen moet bij jouw slaaphouding en postuur passen. Verderop in deze blog gaan we hier uitgebreid op in.

Mogelijke oplossingen


Gelukkig kun je zelf diverse dingen doen (of laten) om nekpijn te voorkomen of te verminderen.

Vermijd slapen op de buik

Ten eerste kun je als buikslaper proberen je slaaphouding te veranderen. Dit zal niet gemakkelijk zijn als deze houding al heel lang jouw voorkeur heeft. De kans is groot dat je tijdens je slaap toch weer op je buik draait. Om deze kans te verkleinen, kun je een tennisbal aan de voorkant van je pyjama naaien ter hoogte van het borstbeen. Dit maakt slapen op je buik erg oncomfortabel, waardoor je sneller een andere houding aanneemt.

Een hoofdkussen passend bij jouw slaaphouding

Een goed, bij jouw slaaphouding en postuur passend hoofdkussen is erg belangrijk. Een goed hoofdkussen voor buikslapers is helemaal essentieel. Kies als buikslaper bij voorkeur voor een dun, zacht hoofdkussen, waarbij je hoofd en ruggengraat in een rechte lijn liggen en je hierdoor geen of zo min mogelijk spanning op je nek ervaart.

Het juiste hoofdkussen voor zijslapers is juist niet te dun. Het moet dik genoeg zijn om de ruimte tussen je schouder en hoofd op te vullen, waardoor nek- en rugpijn voorkomen wordt. Ga bijvoorbeeld voor een optimaal ondersteunend hoofdkussen gemaakt van het vormvaste, soepele en veerkrachtige latex.

Neem je matras en topper onder de loep

Zijn jouw matras en topper versleten en lig je als het ware in een kuil? Ook dat kan zorgen voor nekpijn na het slapen. Het is belangrijk dat deze onderdelen van het bed jou genoeg ondersteuning blijven geven. Is dat niet meer het geval, dan is het raadzaam om ze te vervangen. Als het matras nog geen kuilvorming heeft, kan het vervangen van alleen de topper al voldoende zijn.

Proefliggen bij een slaapspecialist


Ben je op zoek naar een voor jou geschikt hoofdkussen, matras en/of topper? Ga dan bij voorkeur naar een slaapspecialist bij jou in de buurt, waar je kunt proefliggen. Op die manier maak je de juiste keuze en is nekpijn na het slapen verleden tijd!

Terug naar nieuwsoverzicht